Международната финансова корпорация IFC, част от Световната банка, става директен акционер в ПОК

...
Международната финансова корпорация IFC, част от Световната банка, става директен акционер в ПОК
Коментари Харесай

Международна финансова корпорация купува 10% от най-голямата българска пенсионноосигурителна компания

Международната финансова корпорация IFC, част от Световната банка, става пряк акционер в ПОК " Доверие " АД, с съвсем 10% присъединяване в капитала на Дружеството. Инвестицията на IFC се прави под формата на покупка на акции на ПОК " Доверие " АД, от ATBIHGMBH, което е 100% благосъстоятелност на Vienna Insurance Group (VIG).

Инвестицията на IFC в " Доверие ", чиято стойност не беше оповестена, е част от проекта за възстановяване на пенсионната система на пазара в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се споделя в прессъобщение на VIG.

От корпоративния уебсайт на ПОК " Доверие " АД е видно, че преди завършването на сделката ATBIH GmbH има 92.58% от капитала на пенсионния фонд. След като тя бъде завършена VIG, посредством ATBIH ще остане мажоритарен притежател на компанията, с към 83% присъединяване в акционерния капитал. Синдикатът КНСБ има 6.83%, а останалата част се държи от дребни акционери.

" Вярваме, че партньорството сред тези две големи организации - IFC и VIG, КНСБ и останалите акционери на ПОК " Доверие " АД, както и продължаващите старания на мениджмънта за положително ръководство, ще доведат до още по-силно чувство за сигурност и задоволеност у всички над 1 200 000 обезпечени в пенсионните фондове, ръководени от ПОК " Доверие " АД ", разясняват договорката ПОК " Доверие ".

През последните години, доста страни и вложители започнаха да обмислят засилена роля на финансовото пенсионно обезпечаване, с цел да стабилизират пенсионните системи и да понижат отрицателния резултат от влошената демографска картина, върху солидарните пенсионни фондове.

" Доверие Обединен Холдинг " усилва каузи си в една от най-големите банки в Югоизточна Европа

Българската компания има мажоритарни дялове в над 20 компании, работещи в разнообразни браншове на стопанската система

Демографската картина на България е изключително тежка и по тази причина, съгласно специалистите е значимо 2-ри и 3-ти дирек от тристълбовата пенсионна система, да се развиват стабилно в бъдеще, с цел да обезпечат по-високи пенсионни приходи на все по-застаряващото население на страната.

" Вярваме, че участието на IFC, в качеството на акционер в ПОК " Доверие ", ще помогне в този развой ", допълват от пенсионноосигурителната компания.

От ПОК " Доверие " показват, че ще разчитат на помощта на IFC за акомодация към бързо изменящата се среда в целия свят - навлизането на от ден на ден цифрови решения, във всички бизнеси, както и нуждата от въвеждане на корпоративни и капиталови политики, осигуряващи запазване на околната среда и корпоративна обществена отговорност.

" Доверие " е най-голямата българска пенсионноосигурителна компания с пазарен дял от 25%, по данни на VIG. Към средата на 2022 година ръководи активи за към 2,3 милиарда евро за 1,2 милиона клиенти.
 Официално:
Официално: " Доверие " завоюва търга за 64% от втората най-голяма банка в Молдова

Търгът бе извършен на Молдовската фондова борса в понеделник

IFC, член на Групата на Световната банка, е най-голямата световна институция за развиване, фокусирана върху частния бранш в нововъзникващите пазари. През фискалната 2022 година, IFC е насочила рекордните 32,8 милиарда $ към частни компании и финансови институции в над 100 страни
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР